Piegus to bardzo proste ciasto, wilgotne, mięciutkie i nie wymagające wiele pracy czy pieniędzy. Długo pozostaje świeże i pasuje na wiele okazji. Można go też przygotować w foremkach muffinowych. Ja robiłam go w najprostszej keksówce 7x20 cm z dodatkiem gorzkiej czekolady :) najlepsze jest jeszcze ciepłe jak czekolada się rozpływa w ustach :) Polecam i Wam!
Składniki: 10 porcji(nie j.w.80 ;) ) 2 szkl mąki 2/3 szkl cukru 1 szkl mleka 1/4 kost masła 2 łyż proszku do pieczenia 2 łyż cukru wanilinowego 1 jajo 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyż kakao prawdziwego Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia, mieszamy w jednej misce suche składniki mąkę, proszek, cukier, cukier wanilinowy a w drugiej mleko masło, jajko. Suche wsypujemy do mokrych i mieszamy dokładnie. Odlewamy połowę ciasta do innej miski, dosypujemy kakao i mieszamy aż całość zmieni kolor. Siekamy czekoladę i dodajemy do którejś z mas ( u mnie do jasnej ) wykładamy na foremkę najpierw jasną na nią ciemną (lub odwrotnie) i delikatnie patyczkiem lub łyżką mieszamy by powstał jedynie wzorek (dukolorowy).
Wylewamy do keksówki (posmarowanej masłem) i pieczemy w temp ok.200 stopni przez 45 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. (mi ciasto aż pękło :D jestem zachwycona!!!)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.