rekl

środa, 5 czerwca 2013

Pizza z... patelni!

Witam! Dziś chciałabym zaproponować przepis stworzony nie przeze mnie a przez mojego chłopaka ;P o dziwo też potrafi gotować :D 
Propozycja Pizzy z patelni jest na uniwersalnym przepisie który zobaczycie w nowych odsłonach jeszcze parę razy. Wiadomo, jak pizza to z dowolnymi dodatkami, a tu jeszcze  prościej bo bez drożdży i piekarnika. Mam nadzieję że Wam posmakuje!

Pizza z patelni





Składniki:
(na średnią patelnię ok 25-30 cm)

3 - 4 jajka
Ok. 200 - 300 g bułki tartej
1/4 szkl przegotowanej wody
¼ szkl oleju + do natłuszczenia patelni
Oregano, bazylia, pieprz i sól ( każdego łyżeczka do smaku )
Na pizzę:
2 parówki drobiowe
1 pierś z kurczaka
1 średnia cebula
1/3 papryki ( u mnie marynowanej 6 plastrów )
Szczypiorek i ketchup

W mikserze roztrzepujemy całe jajka razem z przyprawami, dodajemy olej. Powoli dodajemy bułkę tartą ( ile tylko jaja przyjmą ) masa ma mieć zwartą konsystencję (jeżeli przedobrzymy z bułką można dolać trochę wody). Całość mieszania nie powinna być krótsza niż 7-8 min na średnich obrotach.

Warzywa i mięso kroimy w kawałki, jak nam tylko wygodnie plastry czy paski. Pierś z kurczaka należy wcześniej ściąć na patelni, na niedużym ogniu około 4 min.

„Wyrobione” ciasto wlewamy na patelnię lekko natłuszczoną i smażymy tak kilka minut (patrz RADY) przed obróceniem ciasta wrzucamy resztę składników (warzywa, mięso i przesmażoną pierś z kurczaka). Zmniejszamy ogień i smażymy z  drugiej strony. Wyciągamy na deseczkę lub talerzyk i obsypujemy świeżym szczypiorkiem. 

Trochę ketchupu i gotowe :) Smacznego!!


Rady:
Konsystencja ciasta powinna być zwarta tak, by przy obracaniu na patelni ciasto się nie rozwaliło! Powinna być jak spód do pizzy J
Na koniec zamiast szczypiorku można ułożyć plastry sera żółtego.
Używajmy do tego misz-maszu z lodówki na tym cieście może powstać różne cudo :P