Witam! Dziś chciałabym zaproponować przepis stworzony nie przeze mnie a przez mojego chłopaka ;P o dziwo też potrafi gotować :D
Propozycja Pizzy z patelni jest na uniwersalnym przepisie który zobaczycie w nowych odsłonach jeszcze parę razy. Wiadomo, jak pizza to z dowolnymi dodatkami, a tu jeszcze prościej bo bez drożdży i piekarnika. Mam nadzieję że Wam posmakuje!
Pizza z patelni
Składniki:
(na średnią patelnię ok 25-30 cm)
3 - 4 jajka
Ok. 200 - 300 g bułki tartej
1/4 szkl przegotowanej wody
¼ szkl oleju + do natłuszczenia patelni
Oregano, bazylia, pieprz i sól ( każdego
łyżeczka do smaku )
Na pizzę:
2 parówki drobiowe
1 pierś z kurczaka
1 średnia cebula
1/3 papryki ( u mnie marynowanej 6
plastrów )
Szczypiorek i ketchup
W mikserze roztrzepujemy całe jajka razem
z przyprawami, dodajemy olej. Powoli dodajemy bułkę tartą ( ile tylko jaja
przyjmą ) masa ma mieć zwartą konsystencję (jeżeli przedobrzymy z bułką można
dolać trochę wody). Całość mieszania nie powinna być krótsza niż 7-8 min na
średnich obrotach.
Warzywa i mięso kroimy w kawałki, jak nam
tylko wygodnie plastry czy paski. Pierś z kurczaka należy wcześniej ściąć na
patelni, na niedużym ogniu około 4 min.
„Wyrobione” ciasto wlewamy na patelnię
lekko natłuszczoną i smażymy tak kilka minut (patrz RADY) przed obróceniem
ciasta wrzucamy resztę składników (warzywa, mięso i przesmażoną pierś z
kurczaka). Zmniejszamy ogień i smażymy z
drugiej strony. Wyciągamy na deseczkę lub talerzyk i obsypujemy świeżym
szczypiorkiem.
Trochę ketchupu i gotowe :) Smacznego!!
Rady:
Konsystencja ciasta powinna być zwarta
tak, by przy obracaniu na patelni ciasto się nie rozwaliło! Powinna być jak
spód do pizzy J
Na koniec zamiast szczypiorku można ułożyć
plastry sera żółtego.
Używajmy do tego misz-maszu z lodówki na
tym cieście może powstać różne cudo :P
Świetny pomysł :) Idealny na studenckie warunki :P
OdpowiedzUsuń