rekl

czwartek, 10 października 2013

Pomidorowa z piekła rodem - najprawdziwsza pomidorowa!

Przepis ten dostałam od Moniczki < 3 Pozdrawiam Cię kochana gorąco! 
"Pomidorowa z piekła rodem" - była naszym lekarstwem i zbawieniem na starego dobrego kaca - dnia wcześniejszego ;) Bardzo mile wspominam to wspólne gotowanie ;) mam nadzieję że te czasy jeszcze wrócą!
Przepis jest dość prosty ale efekt końcowy zachwyca ;) tu podaje przepis na którym wykarmiłyśmy około 8 -10 osób ;) Dodam jeszcze, że każdy był zadowolony!!!
 









Składniki:
około 3l rosołu
1 op pomidorów krojonych (bez skórki)
3-4 całe pomidory
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyż koncentratu pomidorowego
1 łyż cukru
bazylia, pieprz i oregano
odrobina masła do smażenia
koperek do dekoracji
śmietana 18% (3 łyż)

Pomidory myjemy i usuwamy zielone końcówki- i parzymy, czosnek obieramy. W rondelku topimy masło. Do roztopionego masła wrzucamy wszystkie składniki na pomidorową - wyciśnięty czosnek, sparzone pomidory ( z pestkami ) pomidory z puszki. Doprawiamy (bazylia, pieprz, oregano, cukier). 
Na niedużym ogniu gotujemy - mieszając co jakiś czas aż konsystencja będzie jednolita - około 15 min.

Następnie gotową masą podwieszamy rosół (dobrze żeby był tak samo gorący) i zabielamy śmietanką.
Podajemy z ryżem lub makaronem.