rekl

niedziela, 20 października 2013

Włoska pizza salami na szybkim sosie pomidorowym

Dobra pizza nie jest zła ;D ale jak macie ochotę na coś na prawdę pysznego to zapraszam do wypróbowania przepisu na domową pizzunię :D Ja ją przygotowuję w podobnym czasie jak pizzeria dowozi czyli około 70 minut, w zupełności wystarcza żeby zagnieść ciasto i upiec z dodatkami. 



Pizza salami na domowym cieście


Domowa pizza



Pizza - duża blacha


Przepis?? Czytaj dalej~!!






Składniki (1 duża blacha)

Ciasto:
0,5 kg mąki tortowej
25 g drożdży 
1 jajko M
1 łyż oregano
1 łyż stołowa oleju rzepakowego
ok 1,5 szkl ciepłej (letniej) wody
1 łyż soli
0,5 łyż cukru

Sos:
1 łyż przyprawy do pizzy
sól i pieprz
3 łyż stołowe przecieru pomidorowego
1 cebula
0,5 szkl wody
1, 2 łyż oleju rzepakowego

Dodatki:
Dowolne: u mnie m.in. salami, cebulka kukurydza, ser, papryka




CIASTO:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, wbijamy jajko i dolewamy rozczyn z drożdży i olej. Mieszamy wszystkie składniki łyżką a następnie wysypujemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Jak będzie ładnie odchodzić od ręki- przekładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. W razie potrzeby podlewamy wodą. Odstawiamy na 15 min - pod przykryciem w ciepłe miejsce.

W tym czasie kroimy składniki na pizzę i przygotowujemy sos.




SOS:
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, podlewamy połową wody  i wrzucamy przecier pomidorowy. Doprawiamy, dolewamy resztę wody i lekko odparowujemy. Przecier musi przejść smakiem smażonej cebulki i przypraw.




Co DALEJ:

Rozwałkowujemy rozrośnięte ciasto na cienki placek, smarujemy sosem i układamy ulubione składniki, można zagiąć grubsze brzegi :) 
Pieczemy 20-30 min (zależy od ilości składników) w temp 200stopni.

Poczęstujcie znajomych i dobrze się bawcie !! Smacznego!