rekl

środa, 26 marca 2014

Kolorowa Grecka sałatka z fetą

Zdrowa, kolorowa i przede wszystkim smaczna! Sałatka z fetą warzywami i domowym vinegretem na bazie oliwy z oliwek od firmy Biolevita - pysznośći! 
Sałatkę tą przygotowywałam z myślą o planowanym ogniskowaniu na pierwszy dzień wiosny, znikła jako dodatek do smażonych kiełbasek w okamgnieniu! Z pewnością sprawdzi się też na innych imprezach, jako dodatek do posiłku czy też solo ;) Jak kto lubi.. ale i tak ogłaszam uroczyście otwarcie sezonu grillowo-ogniskowego!









Składniki:
1/2 główki sałaty lodowej
1 puszka kukurydzy (100g)
po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki
1 op sera feta (200g)
1 cebulka dymka 
Winegret:
30 ml oliwy z oliwek Biolevita
2 łyż soku z cytryny
pieprz i sól


Sałatę rwiemy na strzępy( lub kroimy), kukurydzę z puszki odsączamy, papyki i cebulkę kroimy w kosteczkę. Fetę kroimy w kostkę mniejszą niż 1/1 cm.

Do mniejszego naczynia wlewamy oliwę z oliwek, wyciskamy cytrynę i doprawiamy solą i pieprzem. 

Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy w misce, zalewamy winegretem na 15 min przed podaniem i delikatnie mieszamy.





Aby ułatwić sobie krojenie fety:
zagotuj wodę - wlej gorącą do szklanki - przed każdym cięciem fety zamocz na parę sekund nóż we wrzątku - czynność powtarzaj aż pokroisz całą.
Wtedy feta nie jest pokruszona - wygląda apetycznie i estetycznie.


Przepis bierze udział w akcji:
Zielono mi, idzie wiosna