rekl

sobota, 29 marca 2014

Bezmięsny gyros - wersja sałatki do dań z grilla

Drodzy smakosze sałatek i dań z rusztu... Mam coś dla Was! Pyszna wielobarwna sałatka a'la Gyros świetnie sprawdzi się do nie jednej imprezy grillowej nadchodzącego sezonu. 
Dodatek ketchupu i musztardy sprawia że sałatka będzie pasować do prostej smażonej kiełbaski jak i prawdziwych rarytasów grillowych np szaszłyków, karczku czy drobiu. 

Niech Was nie zwiedzie brak "warstwowego" ułożenia sałatki ;) w nieprzezroczystej misce może się prezentować równie ładnie! a co więcej może być to danie prawdziwym hitem na stole!


Gyros bez mięsa

Grillowa sałatka





Składniki:
1/2 główki kapusty pekińskiej
1 cebula
1/2 op groszku (ok. 120g)
1/2 op kukurydzy ( ok. 100g)
2/3 op fasolki czerwonej ( ok 150g)
2 papryki (czerwona i żółta)
4-5 ogórków kiszonych

5 łyż stołowych majonezu
2 łyż stołowe musztardy
1-3 łyż stołowych ketchupu łagodnego 
sól i pieprz


Kapustę myjemy ściągamy zewnętrzne listki i szatkujemy. Podobnie kroimy cebulkę, umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki i ogórki kiszone. 
Puszki z groszkiem, kukurydzą i fasolą otwieramy i odlewamy zalewę. 

Układamy składniki (można też warstwowo):
Na spód sałatę z cebulką (sól i pieprz). Na górę dowolny wzór z pozostałych warzyw. Dekorujemy majonezem (szpryca) polewamy ketchupem i 2 kleksy z musztardy.

Przed podaniem dokładnie mieszamy.


Wiadomo Gyros po wymieszaniu zawsze wygląda, tak jak wygląda ale za to powinien pysznie smakować ;) Niestety zdjęcie "po" na moim aparacie jest kompletnie bezużyteczne i rozmazane ... ale jak będę powtarzać (a na pewno będę) ten przepis na kolejne grillowanie, wstawię go na pewno ;) A tym czasem smacznego!!!



Przepis bierze udział w akcji:
Zielono mi, idzie wiosna