rekl

piątek, 4 kwietnia 2014

Lemon Curd - Krem cytrynowy

  Lemon curd - popularnie znany jako krem cytrynowy :) idealny jako dodatek do ciast, palinek polewa do lodów i nadzienie do babeczek ;)
Jego wszechstronność jest ogromna a w każdej postaci jest coraz pyszniejszy! Osobiście go uwielbiam, znakomicie orzeźwia smak ciast i pysznie kontrastuje z smakiem kremów śmietanowych czy czekolady... Pyszności! 



Krem cytrynowy - lemon curd

Lemon Curd




























Składniki:
2 cytryny (sok i skórka)
1 całe jajko
3 żółtka
1 szkl cukru
1/2 kost masła



Cytryny parzymy wrzątkiem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok z obu cytryn.

Do rondelka wybijamy 3 żółtka, jajko i rozbełtujemy z szklanką cukru i stawiamy na gaz. Wlewamy sok z cytryn i mieszamy.

Podgrzewamy na średnim ogniu około 8-10 min ciągle mieszając aż zgęstnieje. Ściągamy z ognia i dodajemy po łyżce masło do gorącego kremu - mieszamy aż się roztopi.

Krem można użyć od razu, bądź przelać do słoików i trzymać w lodówce do około tygodnia czasu.










Przepis bierze udział w akcji:
Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki