rekl

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Babeczki z lemon curd i kremem

Przygotowania do świąt już za pasem.. króliczki, koszyczki i jajeczka to już niedługo a tymczasem temat bab, babeczek i innych mazurków czyli ciast Wielkanocnego stołu ;) 
Tematem przewodnim w tym wydaniu są kruche mini tarty a'la babeczki z pysznym kremem cytrynowym i owocami.

Tartaletki z lemon curd

Babeczki z kremem i owocami



Składniki:
1/2 kg mąki tortowej
1 kostka zimnej margaryny
1 szkl cukru
2 żółtka
1 jajko
1 łyż śmietany 18%
2 łyż proszku do pieczenia
1 op (17g) cukru wanilinowego
tłuszcz do foremek (1/4 kostki roztopionej margaryny)

Krem Lemon curd:
2 cytryny (sok i skórka)
1 całe jajko
3 żółtka
1 szkl cukru
1/2 kost masła 

Krem:
250 g serka kremowego mascarpone
300 ml śmietanki 30%
2 łyż żelatyny
2 łyż stołowe cukru pudru

Owoce:
1 banan
1 pomarańcz

Przygotowujemy ciasto. Mąkę siekamy z zimną kostką margaryny, cukrem
wanilinowym, cukrem i proszkiem do pieczenia. Jak margaryna będzie wystarczająco drobna wybijamy żółtka i jajko dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Idealnie zagniecione wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na 30 min. 





Krem lemon curd : LINK DO PRZEPISU - pod tym linkiem.


Śmietanę 30% ubijamy na sztywno. W mniejszej miseczce rozpuszczamy żelatynę w 2 łyż stołowych gorącej wody i do żelatyny dokładamy łyżka po łyżce 5 łyż stołowych śmietany. Następnie mieszamy całość śmietany. 
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i tak samo jak z żelatyną - dokładamy do serka ubitą śmietanę mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji - łyżka po łyżce.


Foremki dokładnie natłuszczamy wykładamy ciastem i układamy na kratce do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp 180 stopni przez 30- 40 min na rumiano. (czas zależy od grubości ciasta).


Upieczone tartaletki smarujemy kremem cytrynowym nakładamy szprycą krem śmietankowy i dekorujemy owocami. 

Można udekorować cukierkowymi motylkami lub czekoladą. Smacznego!


Przepis bierze udział w akcji:
Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki