rekl

czwartek, 17 kwietnia 2014

Kandyzowana skórka pomarańczy

Święta Wielkanocne już za pasem a co za tym idzie będziemy piec, gotować i tłuc jajka. Baby wielkanocne czy makowce świąteczne będą znakomicie smakować z dodatkiem kandyzowanych owoców takich jak: domowa skórka pomarańczy. Nie kupujcie tych sklepowych, przesuszonych i sztucznie dosładzanych ;) Spróbujcie sami a już nigdy nie dodacie do swoich wypieków tych pakowanych skórek.






Składniki:
Skórki z 5 - 6 dojrzałych pomarańczy
400 ml wody
350 g cukru

Obieramy i oczyszczamy z białej warstwy 5-6 pomarańczy.
Kroimy na plastry ok 1 cm grubości. Oczyszczone i pokrojone skórki przegotowujemy 2 razy w rondelku. Od zimnej do wrzątku i wylewamy. Powtarzamy czynność dwukrotnie tak samo odlewając wodę.
Trzecie gotowanie jest z równymi proporcjami wody do cukru (proporcja 1 szkl wody do 1 szkl cukru). U mnie ażeby przykryć skórki potrzebwałam 400 ml wody do 350 g cukru. 
Gotujemy aż syrop będzie "kipieć" i nie będzie już przykrywać skórek (około 30 min). 
Ugotowane skórki przekładamy do słoików i zalewamy pozostałym syropem. Zakręcamy słoiki wekując skórki. 






Ah... i tak przy okazji: Wesołych Świąt kochani :*