Składniki:
Skórki z 5 - 6 dojrzałych pomarańczy
400 ml wody
350 g cukru
Obieramy i oczyszczamy z białej warstwy 5-6 pomarańczy.
Kroimy na plastry ok 1 cm grubości. Oczyszczone i pokrojone skórki przegotowujemy 2 razy w rondelku. Od zimnej do wrzątku i wylewamy. Powtarzamy czynność dwukrotnie tak samo odlewając wodę.
Trzecie gotowanie jest z równymi proporcjami wody do cukru (proporcja 1 szkl wody do 1 szkl cukru). U mnie ażeby przykryć skórki potrzebwałam 400 ml wody do 350 g cukru.
Gotujemy aż syrop będzie "kipieć" i nie będzie już przykrywać skórek (około 30 min). Ugotowane skórki przekładamy do słoików i zalewamy pozostałym syropem. Zakręcamy słoiki wekując skórki.
Ah... i tak przy okazji: Wesołych Świąt kochani :*






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.