rekl

piątek, 18 kwietnia 2014

Kokilki z warzywami i jajkiem

Śniadanie kojarzy mi się głównie z jajecznicą, jajkiem sadzonym, jajkiem na miękko czy na twardo a także z naleśnikami czy omletem. Do tego wszystkiego potrzebne są jajka!
Jajko to także główny składnik mojej propozycji śniadaniowej jaką są : Kokilki z warzywami i jajkiem. Proste, smaczne, szybkie w przygotowaniu, a do tego miło jest zacząć dzień od czegoś ciepłego.

wielkanocne śniadanie


Pomysłowe śniadanie


Składniki:
2 jajka
10 dag szynki lub salami
2 plastry sera camembert 
1 szalotka
trochę papryki i kukurydzy
sól i pieprz
olej rzepakowy



Rozgrzewamy piekarnik. 
Foremki tzw. kokilki smarujemy olejem rzepakowym. Dno i boki "wykładamy" salami. Dodajemy pokrojoną cebulkę, paprykę, kukurydzę i po plastrze sera na kokilk. 
Na całość wybijamy jajko - tak by nie rozwalić żółtka. Doprawiamy.
Pieczemy w temp 200 stopni około 10-15 min w zależności od tego jakie chcemy mieć jajko. 
Można zjeść solo, posypane rzeżuchą, bądź z świeżym pieczywem, smacznego!





Przepis bierze udział w akcji:
Jajka na Wielkanoc