rekl

piątek, 23 maja 2014

Drobiowy gulasz w zielonych warzywach

Zielono i słonecznie zrobiło się dookoła nas więc pora też na rewolucję w kuchni! Zielone warzywa plus makaron z czosnkiem niedźwiedzim... mmm ;) mój facet jak zobaczył mnie piszącą tego posta i zdjęcia powiedział: "zjadłbym to jeszcze raz" - to chyba najlepsza rekomendacja dla tego połączenia. Sprawdźcie sami!

 

 




Składniki:
4-3 os.
2 filety z kurczaka
200 g pieczarek
główka brokułu
1 mała cukinia
1 czerwona cebula
1 marchew
tłuszcz do smażena
sól, pieprz, papryka ostra
makaron z czosnkiem niedźwiedzim


Piersi myjemy i kroimy w kostkę. Myjemy i kroimy brouł, tak samo pieczarki i cukinię. Nastawiamy 2 garczki z wodą - oba zasalamy.  Do jednego garczka wrzucamy brokuł i cukinię - gotujemy al dente. Do drugiego wrzucamy makaron i gotujemy tak jak warzywa.

 
Piersi i pieczarki pokrojone dusimy na niewielkiej ilości oleju pod przykryciem. dorzucamy pokrojoną w plastry cebulę i startą marchew. Co jakiś czas mieszamy.



Odsłaniamy pokrywkę i dokładamy cukinię i brokuł. Doprawiamy delikatnie i podajemy w duecie z makaronem. Smacznego!