rekl

piątek, 21 marca 2014

Paprykowy gulasz z kaszą w sosie własnym

Wiosna już daje o sobie znać jednak zanim będziemy czerpać z jej owoców pełnymi garściami, będziemy jeszcze musieli chwilę poczekać.. A tymczasem na chłodniejsze dni proponuję rozgrzewające jeszcze ostre przyprawy i dawkę mięska z kaszą. Zdrowo i smacznie - niech to będzie tematem przewodnim w naszych kuchniach ;)










Składniki:
0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
2-3 duże czerwone papryki
1 duży pomidor 
1 cebulka
2 x100 g kaszy gryczanej
olej rzepakowy do smażenia
2/3 szkl wody
Przyprawy (wg. uznania):
papryka czerwona słodka
papryka czerwona ostra
pieprz cayenne
kurkuma
pieprz i sól

Cebulkę kroimy w kosteczkę, pomidor parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki - kroimy. Papryki dokładnie myjemy oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę.
Łopatkę kroimy w kostkę wg. uznania ażeby równomiernie doszła lepiej zrobić równe kawałki, następnie obsypujemy solą i pieprzem oraz paprykami i pieprzem cayeńskim.

Nastawiamy wodę pod kaszę i wyższą patelnię (do której mamy pokrywkę) z tłuszczem rozgrzewamy.

Na tłuszczu delikatnie obsmażamy kawałki mięsa tak by się ścięły, następnie przykrywamy pokrywką i dusimy. Delikatnie podlewamy wodą i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy całość około 10 -15 min. Z pod mięsa wytworzy się dość aromatyczny sos z kawałkami pomidorów - sprawdź czy nie potrzeba mu więcej przypraw i ściąg z ognia.

Podajemy z kaszą gryczaną ale jeżeli nie lubisz pyszny będzie też z ziemniakami czy ryżem.
Smacznego