rekl

wtorek, 14 maja 2013

Pierś z kurczaka - faszerowana

Bardzo obficie nadziane piersi zapiekane w cieście francuskim :)


Wersja filetu drobiowego na specjalna okazję - zachwyci z pewnością wszystkich smakoszy.






Składniki:

4 porcje:
1 op  ciasta francuskiego
3 filety drobiowe
½ papryki czerwonej
3 malutkie ogóreczki kiszone
16 plastrów sera żółtego ( u mnie z dziurami )
8 plastrów suchej szynki wieprzowej
Sól, pieprz i przyprawa do kurczaka


Piersi dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy polędwiczki (to co odstaje od piersi) i odkładamy na bok. 3 filety nacinamy nożem tworząc kieszonkę, starajmy się robić jak najgłębszą lecz jak najbardziej po środku. Oprószamy je z każdej strony solą pieprzem i przyprawą nawet w kieszonce, tak samo polędwiczki z piersi.



Do kieszonek wkładamy po dwa plastry szynki, trochę pokrojonego ogórka, przekładamy plasterkiem sera żółtego, na to papryki i zamykamy filet wykałaczkami. Na zawinięty dokładamy jeszcze z góry i od spodu plastry sera żółtego i zawijamy w ¼ ciasta francuskiego.

Nakłuwamy ciasto z wierzchu nożem (gęsto) i na górę jeszcze po jednym plasterku sera. Polędwiczki lekko tłuczemy układamy na dwóch wszystkie składniki jak z piersią i przykrywamy trzecią polędwiczką – owijamy serem i do ciasta. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez pełną godzinę czasu. Powinny wyjść idealne. 

Smacznego!