Wersja filetu drobiowego na specjalna okazję - zachwyci z pewnością wszystkich smakoszy.
Składniki:
4 porcje:
1 op ciasta
francuskiego
3 filety drobiowe
½ papryki czerwonej
3 malutkie ogóreczki kiszone
16 plastrów sera żółtego ( u mnie z dziurami )
8 plastrów suchej szynki wieprzowej
Sól, pieprz i przyprawa do kurczaka
Piersi dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,
odcinamy polędwiczki (to co odstaje od piersi) i odkładamy na bok. 3 filety
nacinamy nożem tworząc kieszonkę, starajmy się robić jak najgłębszą lecz jak
najbardziej po środku. Oprószamy je z każdej strony solą pieprzem i przyprawą
nawet w kieszonce, tak samo polędwiczki z piersi.
Do kieszonek wkładamy po dwa plastry szynki, trochę
pokrojonego ogórka, przekładamy plasterkiem sera żółtego, na to papryki i
zamykamy filet wykałaczkami. Na zawinięty dokładamy jeszcze z góry i od spodu
plastry sera żółtego i zawijamy w ¼ ciasta francuskiego.
Nakłuwamy ciasto z wierzchu nożem (gęsto) i na górę jeszcze
po jednym plasterku sera. Polędwiczki lekko tłuczemy układamy na dwóch
wszystkie składniki jak z piersią i przykrywamy trzecią polędwiczką – owijamy
serem i do ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez pełną
godzinę czasu. Powinny wyjść idealne.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.