rekl

sobota, 18 maja 2013

Szaszłyki KoktajLove xD

Wiosna dopiero na rozkwicie, ale za to sezon grillowy w pełni! Warto więc skorzystać z pomysłów na grillowane potrawy czy smakołyki na przegryzkę prosto z rusztu :) Karkówka, kiełbaski w piwie, chlebek pieczony... Pyszności!

Ja dziś proponuję 
Szaszłyki:











Składniki:
Na 16 szaszłyków:
2 piersi z kurczaka
400 g boczku gotowanego
200g pomidorków koktajlowych
100 g pieczarek
2 papryki (dowolne kolory)
16 cebulek (malutkich)
¼ szkl oleju
Przyprawa do grilla (ognista)

Dodatkowo:
2 miseczki

Patyczki do szaszłyków



Mięso myjemy osuszamy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski i posypujemy przyprawą i zalewamy połową oleju.

Boczek kroimy na plastry (niezbyt cienkie), wrzucamy do drugiej miski i tak samo jak mięso zalewamy olejem i opruszamy przyprawą.

Myjemy paprykę, pieczarki i pomidorki. Z papryki wycinamy gniazda nasienne i oczyszczamy środek. Kroimy na dużą kostkę.





I teraz najlepsza zabawa:
Nakładamy na patyczki przekładając warzywa i mięso tak by na każdym znalazło się wszystkiego po trochę ;)

Kolorowe i nadziane szaszłyki wykładamy na średni żar i pilnujemy bardzo dokładnie by się nie przypaliło a mięsko doszło :)
Mistrzowie grillowania - do dzieła!!!



P. S. Zaczynamy nakładać na szaszłyk od papryki bo utrzyma resztę składników przy obracaniu :)  
Mięso wrzucone do przypraw powinno w nich posiedzieć jak najdłużej od pół godziny do nawet 4 godzin przed wrzuceniem na ruszt grilla.