Na 16 szaszłyków:
2 piersi z kurczaka
400 g boczku gotowanego
200g pomidorków koktajlowych
100 g pieczarek
2 papryki (dowolne kolory)
16 cebulek (malutkich)
¼ szkl oleju
Przyprawa do grilla (ognista)
Dodatkowo:
2 miseczki
Patyczki do szaszłyków
Mięso myjemy osuszamy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski i posypujemy przyprawą i zalewamy połową oleju.
Boczek kroimy na plastry (niezbyt cienkie), wrzucamy do drugiej miski i tak samo jak mięso zalewamy olejem i opruszamy przyprawą.
Myjemy paprykę, pieczarki i pomidorki. Z papryki wycinamy gniazda nasienne i oczyszczamy środek. Kroimy na dużą kostkę.
I teraz najlepsza zabawa:
Nakładamy na patyczki przekładając warzywa i mięso tak by na
każdym znalazło się wszystkiego po trochę ;)
Kolorowe i nadziane szaszłyki wykładamy na średni żar i pilnujemy bardzo dokładnie by się nie przypaliło a mięsko doszło :)
Mistrzowie grillowania - do dzieła!!!
P. S. Zaczynamy nakładać na szaszłyk od papryki bo utrzyma resztę
składników przy obracaniu :)
Mięso wrzucone do przypraw powinno w nich posiedzieć jak najdłużej od pół godziny do nawet 4 godzin przed wrzuceniem na ruszt grilla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.