Lemon curd na biszkopcie
Lemon curd - to nic innego jak krem cytrynowy :) nie jest zbyt słodki, ma lekko orzeźwiający smak. Idealnie pasuje do ciast, jako nadzienie do pralin czy sos do owoców. Tu wersja na biszkopcie z bananami :)
Składniki na biszkopt:
Tortownica 30cm
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyż proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyż proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Szczypta soli
Przesiewamy obie mąki
razem z proszkiem do pieczenia. Białka
ubijamy z solą do sztywnej piany dodajemy cukier waniliowy i nie przerywając
miksowania po 1 żółtku ( do 6-ostatniego). Wlewamy łyżkę octu, zmniejszamy
obroty miksera i po woli łyżką dosypujemy wcześniej przesianej mąki. Przelewamy
do formy i pieczemy około 45 min w temperaturze 180 stopni.
Odstawiamy do wystygnięcia, przecinamy na
dwie połówki (poziomo :P )
Lemon curd:
3 żółtka + 1 całe jajko
1,5 szkl cukru pudru
3 twarde cytryny
½ kostki masła
Bardzo ważne by lemon
curd był cały czas mieszany podczas gotowania – raz że nie przypali się a dwa,
że nie wykipi ;))
Przygotowujemy Lemon
Curd : z 2 i ½ cytyny ścieramy skórki i wyciskamy do garnuszka. Mieszamy z
jajkami trzepaczką, wkładamy na najmniejszy palnik i gotujemy
rozpuszczając z cukrem pudrem. Gotując
mieszamy cały czas po około 7-8 min zacznie lekko gęstnieć. Przetrzymujemy na
ogniu około 10 min, zdejmujemy i dokładamy miękkiego masła. Delikatnie mieszamy
by wszystko się połączyło. Połowę wylewamy na biszkopt ( jak trochę ostygnie –
przynajmniej kwadrans później), a drugą na banany. (patrz niżej)
Do ozdoby i na górę:
4 duże banany + 1 do
dekoracji
½ Czekolady mlecznej
500ml Śmietana 30 % do
ciast i deserów
2 łyż cukru waniliowego
3 łyż cukru pudru
2 śmietan-fixy
Banany kroimy w
plasterki w paski ( jak wygodnie ) skrapiamy pozostałą połówką cytryny i
układamy na połówce biszkoptu oblanego lemon curd. Dopiero na banany lejemy
drugą połowę. Przykrywamy 2 plackiem.
Śmietanę ubijamy na sztywno
dodajemy cukier puder i waniliowy oraz 2 śmietan-fixy. Gotową masę nakładamy na
biszkopty (delikatnie łyżką) i oblewamy roztopioną lub startą czekoladą.
Roztopioną - tworząc jedynie delikatne paseczki na cieście. Dekorujemy bananem
i chłodzimy około godziny w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.