rekl

poniedziałek, 20 maja 2013

Lemon curd na puszystym biszkopcie

W poście "Na dobry początek" zamieściłam zdjęcie tego oto placuszka:







Lemon curd na biszkopcie


Lemon curd - to nic innego jak krem cytrynowy :) nie jest zbyt słodki, ma lekko orzeźwiający smak. Idealnie pasuje do ciast, jako nadzienie do pralin czy sos do owoców. Tu wersja na biszkopcie z bananami :)







Składniki na biszkopt:
Tortownica 30cm
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
 0,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyż proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Szczypta soli

Przesiewamy obie mąki razem z  proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z solą do sztywnej piany dodajemy cukier waniliowy i nie przerywając miksowania po 1 żółtku ( do 6-ostatniego). Wlewamy łyżkę octu, zmniejszamy obroty miksera i po woli łyżką dosypujemy wcześniej przesianej mąki. Przelewamy do formy i pieczemy około 45 min w temperaturze 180 stopni.
Odstawiamy do wystygnięcia, przecinamy na dwie połówki (poziomo :P )


Lemon curd:
3 żółtka + 1 całe jajko
1,5 szkl cukru pudru
3 twarde cytryny
½ kostki masła

Bardzo ważne by lemon curd był cały czas mieszany podczas gotowania – raz że nie przypali się a dwa, że nie wykipi ;))

Przygotowujemy Lemon Curd : z 2 i ½ cytyny ścieramy skórki i wyciskamy do garnuszka. Mieszamy z jajkami trzepaczką, wkładamy na najmniejszy palnik i gotujemy rozpuszczając  z cukrem pudrem. Gotując mieszamy cały czas po około 7-8 min zacznie lekko gęstnieć. Przetrzymujemy na ogniu około 10 min, zdejmujemy i dokładamy miękkiego masła. Delikatnie mieszamy by wszystko się połączyło. Połowę wylewamy na biszkopt ( jak trochę ostygnie – przynajmniej kwadrans później), a drugą na banany. (patrz niżej)

Do ozdoby i na górę:
4 duże banany + 1 do dekoracji
½ Czekolady mlecznej
500ml Śmietana 30 % do ciast i deserów
2 łyż cukru waniliowego
3 łyż cukru pudru
2 śmietan-fixy

Banany kroimy w plasterki w paski ( jak wygodnie ) skrapiamy pozostałą połówką cytryny i układamy na połówce biszkoptu oblanego lemon curd. Dopiero na banany lejemy drugą połowę. Przykrywamy 2 plackiem.

Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i waniliowy oraz 2 śmietan-fixy. Gotową masę nakładamy na biszkopty (delikatnie łyżką) i oblewamy roztopioną lub startą czekoladą. Roztopioną - tworząc jedynie delikatne paseczki na cieście. Dekorujemy bananem i chłodzimy około godziny w lodówce.


 UWAGA! 
Placek bardzo szybko znika, trzymać z dala od łasuchów i dzieci! xD