Pomysł na te racuchy zrodził się w pewien poniedziałek... Nie mówię tu o dzisiejszym ale którymś z kolei... Nie wiem jak u Was ale w mojej kuchni w niedzielę jest rosołek :) a to na udkach, czasem na kościach ale jest ;)
I tak właśnie po niedzieli zostały mi udka z rosołu z którymi nie miałam co zrobić, a że mój piesek powinien przejść na dietę postanowiłam zrobić takie oto racuszki z mięskiem z dnia poprzedniego i warzywami które mi zostały w lodówce po weekendowym obżarstwie ;)
Racuszki z mięsem
0,5 kg mięsa ugotowanego (z udek, lub pierś)
2 papryki czerwone
Pęczek natki pietruszki
0,5 l mleka
0,5 kg mąki tortowej
1 jajko
Pieprz
Sól do smaku
Proszek do pieczenia
Przyprawa do kurczaka
Olej rzepakowy do smażenia
Kurczaka (pierś czy mięsko z udka) kroimy na mniejsze
paseczki, obsypujemy przyprawą do kurczaka, lekko pieprzem. Natkę pietruszki siekamy,
paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na paseczki.
W mikserze mieszamy mleko z jajkiem i proszkiem do pieczenia
i solą. Powoli dosypujemy mąki tyle aż masa będzie miała zwartą konsystencję
(jak śmietana). Nie są to klasyczne racuchy na słodko więc podsypujemy więcej soli a nawet i pieprzu do masy.
Rozgrzewamy olej na patelni, wlewamy odrobinę masy obsypujemy
składnikami które wcześniej pokroiliśmy i zalewamy masą od góry.
Smażymy z obu
stron na rumiano na lekkim ogniu tak by doszła masa w środku.
Podajemy z ketchupem, musztardą lub dowolnym sosem. Solo też
są pyszne :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.