rekl

środa, 29 maja 2013

Udko w cieście marchewkowym

Klasyczne udko kurczaka już się znudziło ;) Proponuję udko w cieście z małym dodatkiem, przekonajcie się sami i sprawdźcie czy będzie Wam odpowiadać. 

Udko w marchwii



Składniki:
2 ugotowane udka
2 - 3 marchewki

Jajko
Mąka pszenna
Olej do smażenia
Sól i pieprz
Groszek konserwowy i 100 g sera feta do dekoracji



Ugotowane wcześniej udka osuszamy ręcznikiem papierowym , ser feta kroimy w kostkę, marchewki obieramy i ścieramy na tarce. W miseczce przygotowujemy panierkę do udek. Roztrzepujemy jajko, dodajemy mąki – zagęszczamy do konsystencji śmietany i wsypujemy startą marchew i doprawiamy do smaku. Mieszamy do połączenia składników. Panierujemy udko najlepiej palcami tak by jak najwięcej marchewki znalazło się na mięsie, smażymy na mocnym ogniu aż do ścięcia masy. Podajemy z startą marchewką.