rekl

sobota, 11 maja 2013

Szybka kremówka dla leniwych

Kremówka








Składniki:
1 op. Ciasta francuskiego
0,5 l mleka 3,2%
¼ szkl mąki ziemniaczanej
¼ szkl mąki pszennej
2 żółtka
½ op cukru wanilinowego (1/2 z 16g opakowania)
½ szkl cukru
Kilka kropel olejku waniliowego
0,5 galaretki i połowę wody podanej na opakowaniu (200-250 ml)




1. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i chłodzimy w foremce lub misce ( u mnie foremki serduszka) chłodzimy do zastygnięcia. Po wyjęciu kroimy na plastry.
2. Ciasto francuskie przekrajamy na pół i pieczemy na jednym arkuszu jak na opakowaniu (ok 15 min w  220 stopniach), pamiętajmy dobrze nakłuć ciasto!
3. W rondelku gotujemy mleko z żółtkami i cukrem (zwykłym i wanilinowym), roztrzepujemy, dolewamy olejku i gotujemy dalej na średnim ogniu. Dosypujemy obie mąki i roztrzepujemy do uzyskania jednolitej konsystencji budyniu. Gotujemy aż zacznie bulgotać.
4. Masę wylewamy na ciasto (3/4 masy), przekładamy ciastem, wylewamy resztę masy i dekorujemy galaretką.
Smacznego!





Rady:
Po nałożeniu reszty masy na wierzch ciasta należy odczekać trochę aż ostygnie przed nałożeniem galaretki (inaczej zjedzie z gorącej masy).
Ciasto które wyjdzie jest na ok 8 porcji. Jeżeli chcemy większe ciasto mnożymy składniki x2 i robimy pełną blachę!