rekl

wtorek, 7 maja 2013

Ciasto Tiki Taki

Malaga, Tiki - Taki i Kasztanki :)) 

Zajadając się Tiki-takami do kawusi wpadłam na pomysł stworzenia tego placuszka :)) Mam nadzieję że Wam przypadnie do gustu!

Na ewentualną degustację zapraszam serdecznie wszystkich zainteresowanych!!









Tiki Taki

Biszkopt (blacha 30 cm):
3 jajka
½ szkl cukru
½ szkl mąki ziemniaczanej
¼ szkl mąki tortowej
1 płaska łyż proszku do pieczenia
1 płaska łyż cukru waniliowego
Niepełna łyżka octu
Szczypta soli
2 duże garści orzechów arachidowych

Masa:
1l mleka
4 żółtka
¾ szkl cukru
½ szkl mąki ziemniaczanej
½ szkl mąki tortowej
Cukier wanilinowy (opakowanie)
16 g (saszetka) cappuccino (czekoladowe lub orzechowe)

Placek kokosowy:
3-4 białka (zostaną od żółtek z masy)
¾ szkl cukru
200 g wiórków  kokosowych (trochę można zostawić do dekoracji.
1-2 łyż proszku do pieczenia

Ponadto:
6 pralin Tiki – Taki

Przesiewamy obie mąki razem z  proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z solą do sztywnej piany dodajemy cukier waniliowy i nie przerywając miksowania po 1 żółtku ( do 3-ostatniego). Wlewamy łyżkę octu, zmniejszamy obroty miksera i po woli łyżką dosypujemy wcześniej przesianej mąki. Do ciasta wsypujemy orzechy arachidowe (lekko posiekane). Przelewamy do formy i pieczemy około 45 min w temperaturze 180 stopni.
 Odstawiamy do ostygnięcia.

Na tej samej formie i temperaturze będziemy piec placek kokosowy.
Ubijamy pianę z białek z szczyptą soli, dosypujemy cukru, proszku do pieczenia (powoli i po odrobinie) na koniec mieszamy razem z wiórkami. Przelewamy do formy pieczemy 30 minut.

Zagotowujemy w rondlu mleko (cały litr) razem z żółtkami, cukrem wanilinowym i zwykłym, odlewamy pół szklanki i mieszamy z cappuccino. Dolewamy, roztrzepujemy i mieszając cały czas dosypujemy obie mąki. Mieszamy aż zgęstnieje tak by nie powstały grudki. Około 5 min non stop.

Przekładamy: biszkopt na spód, odrobina masy – a na niej pokrojone w paseczki tiki – taki, reszta masy i na górę placek kokosowy.


A tak prezentuje się w przekroju:


Rady:
Jeżeli zrobiły się grudki (zdarza się najlepszym) rozbijamy je dużą łyżką ucierając masę o ścianki rondelka – po kilku minutach już znikną.

Placek kokosowy najlepiej piec na folii aluminiowej, lubi się przyklejać więc łatwo będzie zdjąć.

Wierzch placka można oblać czekoladą bądź zostawić jedną pralinę i ją pokroić :)