rekl

czwartek, 23 maja 2013

Cresti w suszonych pomidorach i oliwkach

Śródziemnomorski smak oliwek w typowo włoskim połączeniu z makaronem cresti (pop. kolanka) i dodatkiem mięsa. 
Danie do syta ;) 

Cresti śródziemnomorskie



Składniki:
Dla 4 osób
500 g makaronu Cresti ( popularne kolanka )
500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
150 g suszonych pomidorów
150 g oliwek czarnych
3 - 4 średnie cebule
3 łyż stołowe przecieru pomidorowego
3 łyż stołowe śmietany 18 %
Pieprz, sól i zioła prowansalskie


Cebule kroimy na badzo drobną kosteczkę, tak samo postępujemy z oliwkami i suszonymi pomidorami. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu na lekko osolonej wodzie.

Na dużą patelnię jako pierwszą wrzucamy cebulę smażymy aż się zeszkli wtedy dodajemy oliwki i pomidory.

Najlepiej na osobnej patelni podsmażamy mięso tak by były delikatne grudki z mielonki. Dopawiamy i przerzucamy do patelni z warzywami, tak samo makaron i delikatnie łączymy.

Przecier pomidorowy mieszamy z śmietaną i odrobiną wody dolewamy do całości. Dosłownie minutka na połączenie składników i danie jest gotowe.




Inne makarony typu penne też będą mile widziane                               
w tym daniu.


Jeżeli używamy mięsa mielonego już w opakowaniu możemy być pewni że jest dodatkowo osolone więc ważne jest by makaron gotować na lekko osolonej wodzie i nie przesadzać z solą w daniu, lepiej postawić na zioła prowansalskie.