Śródziemnomorski smak oliwek w typowo włoskim połączeniu z makaronem cresti (pop. kolanka) i dodatkiem mięsa.
Danie do syta ;)
Cresti śródziemnomorskie
Składniki:
Dla 4 osób
500 g makaronu Cresti ( popularne kolanka )
500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
150 g suszonych pomidorów
150 g oliwek czarnych
3 - 4 średnie cebule
3 łyż stołowe przecieru pomidorowego
3 łyż stołowe śmietany 18 %
Pieprz, sól i zioła prowansalskie
Cebule kroimy na badzo drobną kosteczkę, tak samo
postępujemy z oliwkami i suszonymi pomidorami. Makaron gotujemy wg. przepisu na
opakowaniu na lekko osolonej wodzie.
Na dużą patelnię jako pierwszą wrzucamy cebulę smażymy aż
się zeszkli wtedy dodajemy oliwki i pomidory.
Najlepiej na osobnej patelni podsmażamy mięso tak by były
delikatne grudki z mielonki. Dopawiamy i przerzucamy do patelni z warzywami,
tak samo makaron i delikatnie łączymy.
Przecier pomidorowy mieszamy z śmietaną i odrobiną wody
dolewamy do całości. Dosłownie minutka na połączenie składników i danie jest
gotowe.
Inne makarony typu penne też będą mile widziane
w tym daniu.
Jeżeli używamy mięsa mielonego już w opakowaniu możemy być
pewni że jest dodatkowo osolone więc ważne jest by makaron gotować na lekko
osolonej wodzie i nie przesadzać z solą w daniu, lepiej postawić na zioła
prowansalskie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.