Już wszędzie można je dostać, dojrzałe w słońcu, prawie czarne, pyszne! Będę za nimi tęsknić jak sezon minie, a tymczasem... smakujcie się czereśniami, w każdej postaci! Już niedługo podrzucę wam kolejne przepisy na smakołyki z czereśniami!! Kto wie może jakieś muffiny? ;) A tymczasem...
Pierogi
z czereśniami
0,5 kg mąki poznańskiej
1 jajko L
Szczypta soli
Ok 200 ml ciepłej wody
1l czereśni wydrylowanych
Zagniatamy ciasto na pierogi, wałkujemy i wykrawamy
kółeczka. Na każde nakładamy około 1,5 – 2 czereśni. Zlepiamy i gotujemy w
osolonej wrzącej wodzie aż wypłyną. Podajey na słodko z śmietanką i owocami.
Żeby było łatwiej czereśnie można wydrylować i zmrozić,
łatwiej będzie zlepiać ze zmrożonymi, a i ciasto się nie rozklei :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak napiszesz kilka słów o swoich wrażeniach :) chętnie przyjmę pochwały, dzielnie zniosę krytykę :) Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny.