rekl

wtorek, 2 lipca 2013

Pierożki z czereśniami

Już wszędzie można je dostać, dojrzałe w słońcu, prawie czarne, pyszne! Będę za nimi tęsknić jak sezon minie, a tymczasem... smakujcie się czereśniami, w każdej postaci! Już niedługo podrzucę wam kolejne przepisy na smakołyki z czereśniami!! Kto wie może jakieś muffiny? ;) A tymczasem...






Pierogi z czereśniami





Składniki:
0,5 kg mąki poznańskiej
1 jajko L
Szczypta soli
Ok 200 ml ciepłej wody

1l czereśni wydrylowanych









Zagniatamy ciasto na pierogi, wałkujemy i wykrawamy kółeczka. Na każde nakładamy około 1,5 – 2 czereśni. Zlepiamy i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie aż wypłyną. Podajey na słodko z śmietanką i owocami.

Małe ułatwienie: 
Żeby było łatwiej czereśnie można wydrylować i zmrozić, łatwiej będzie zlepiać ze zmrożonymi, a i ciasto się nie rozklei :)



Przepis ten bierze udział w akcji: